Svenska Akademien rasar

Beväpnade insatsstyrkor tillkallades under gårdagen till Svenska Akademiens högkvarter efter att byggnaden barrikaderats av den radikala gruppen "Stödgrupp för införandet av superoptimopsiskttoppipangfenomenaliskt i SAOL". Akademiens ledamöter ställer sig kritiska till protesterna.

Igår förklarade stödgruppen varför man ställt sig utanför akademien med banderoller och hårda slagord.
– Vi protesterar mot att det inte finns mer nyanserade varianter av ord som "jättebra" och "tiptop" i vårt språkbruk. Att inte akademien vill godkänna superoptimopsiskttoppipangfenomenaliskt gör att vi känner oss tvingade till såna här aktioner, säger Kurt Lemmelstedt, talesman för aktionsgruppen, som vid sidan om sitt arbete som lärarvikarie jobbar med protestlistor och att uppvakta regeringen.

För tillfället finns tre lobbygrupper som aktivt arbetar med att införa ordet superoptimopsiskttoppipangfenomenaliskt i SAOL, men till hösten slås de ihop till en gemensam paraplyorganisation med namnet "POPPINS", som står för "Poppinska Ord På Pediestal – Ilfart, Nu, Snart!"
Ordet superoptimopsiskttoppipangfenomenaliskt användes för första gången 1964 av barnflickan Marry Poppins i filmen med samma namn. Kurt Lemmelstedt menar att barnen då kunde använda ordet utan repressalier, men att det är svårare i dag.

Svenska Akademins ledamot Knorrace Engdill slår dock ifrån sig krititken.
– Jag använder superoptimopsiskttoppipangfenomenaliskt ofta, till exempel när jag saknar andra ord för att uttrycka det fina vädret eller tacksamhet över en särkilt genialisk Kafka-översättning. Men att använda det i skrift, nej det skulle orsaka stora svårigheter, säger Engdill.
Han ställer sedan en retorisk fråga till Lellerstedt. Hur skulle man till exempel avstava ordet i en skönlitterär skrift? Och hur skulle det kompareras?
Frågan lämnas obesvarad. Men Lellerstedt utlovar ytterligare aktioner framöver.
– Nästa aktion kommer att bli superoptimopsiskttoppipangfenomenaliskare än de tidigare, säger han.

Kommentarer
Postat av: litesockeribottensågårmedicinenned

Håller helt med.

2008-08-20 @ 07:19:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0